Header image  
Salt - wellness og velvære  
line decor
  Tilbage til forsiden:    | Salt | Badesalt | Salt Skrub | Saltbar | Producenterne | Forhandlerne | 
line decor
   
 
 
  Salt

Hvad er salt?
Salt har den kemiske betegnelse Natriumklorid og den kemiske forkortelse er NaCl for henholdsvis Natrium og Klor. Havsalt, som vi kender det, er ikke 100 % rent, kun ca. 80 % er NaCl, resten er forskellige andre stoffer hvis kemiske betegnelser er MgCl (10 %), NaSO4 (5 %), CaCL2 (2 %), KCl (2 %) og NaHC3 (1 %).

Salt til mad.
Der er lavet mange smagssammenligninger for at bestemme hvilken type salt, der er det bedst smagende. Er det dansk sydesalt, middelhavssalt, salt fra Atlanterhavet, dansk salt fra den store underjordiske salthorst ved Mariager eller det kunstige produkt Seltin. Der er flere svar på dette spørgsmål. Det første svar er, at der er en forskel. Årsagen skyldes, at havsalt normalt er storkrystallinsk og meget hård i modsætning sydesaltens flager og den fine ensartede inddampede salthorst salt. Så alene udformningen gør, at smagsoplevelsen bliver meget forskellig. Det andet svar er, at der ikke er forskel. Knuser man de forskellige typer salt til et fint pulver vil et smagspanel i en blindsmagning ikke kunne skelne de enkle salte fra hinanden på nær den kunstige Seltin, som opfattes som mere bitter.

Salt som guld.
Fra oldtiden kendes anvendelsen af havsalt som både næringsmiddel og som konserveringsmiddel og værdien af havsalt var dengang højere end guld. Fra Middelhavet og igennem Sahara ørkenen drev nomaderne tidligere store kamelkaravaner med Middelhavssalt.

Hvor kommer saltet fra?
Det Døde Hav er kendt for sin meget store koncentration af salt, så høj at der dannes deciderede saltstøtter i havet. I landene omkring Det Døde Hav ligger mange kursteder, hvor behandling med salt kombineres med mudderbade, varme kilder, massage og andet. Historien om saltet fra Det Døde Hav, kurbadene og saltets mange gode egenskaber strækker sig mange hundrede år tilbage.

Middelhavssalt.
Frankrig, Italien, Spanien og flere andre lande omkring Middelhavet har en lang tradition med inddampning af havsalt. Fremstillingsprocessen er meget enkel. Det salte havvand ledes ind i nogle kæmpestore fladbundede fordampningsanlæg hvor solen, som på de kanter skinner op mod 300 dage om året, med sin opvarmning får vandet til at fordampe. Saltet filtreres derefter i et saltanlæg og er dermed klar til forsendelse.

Sydesalt.
I Skåne, på Læsø og i hele Vadehavsområdet er der fra gammel tid sydet salt i de karakteristiske sydehytter. Princippet er, at en tragtformet kasse fyldt med saltaske og strå filtrerer havvandet mens det meget langsomt siver igennem filteret. Den saltlage der udvindes sydes derefter ved 70 grader og den udkrystalliserede salt skubbes herefter af sydepanden over i flettede kurve.

Dansk Salt.
Tæt ved Marianger findes et kæmpe underjordisk saltbjerg også kaldet en salthorst. Salthorsten er op mod en kilometer høj og er flere hundrede meter i tværsnit. Ved at sende vand ned i salthorsten, suge det op igen for derefter at lave en inddampning, centrifugering og tørring har skabt det vi kalder dansk salt.